BEČEJ – 5. FESTIVAL KOŠARKE 2017-IGRE PRIJATELJSTVA

(5th Basketball Festival – Friendship Games)

V ponedeljek, 09.01.2017 v zgodnjih jutranjih urah, so se košarkarji našega kluba vrnili z mednarodnega košarkarskega turnirja »5. FESTIVAL KOŠARKE 2017-IGRE PRIJATELJSTVA«, kateri se je odvijal v Srbiji, natančneje v mestu Bečej v pokrajini Vojvodini, od petka 06. do nedelje 08.01.2017.

Turnir je bil razdeljen v 4 fantovske, 2 dekliški in eno veteransko starostno kategorijo. Naši košarkarji so nastopali v treh fantovskih kategorijah in sicer U13 (fantje rojeni leta 2004 in mlajši), U15 (fantje rojeni leta 2002 in mlajši), U17 (fantje rojeni leta 2000 in mlajši) ter v veteranski kategoriji 35+. Na turnirju je skupno nastopalo 30 ekip s Srbije, Madžarske, Romunije in Slovenije, z več kot 360 igralci in igralkami.

Vse naše ekipe so se odrezale izvrstno saj se vse vračajo z medaljami. Ekipa U13 je zasedla 1. mesto brez poraza, vse ostale (U15, U17 in veterani) pa so zasedle 3. mesto.

Pa pojdimo po vrsti.

 

Najprej ekipa U13.

V tej starostni kategoriji je tekmovalo pet ekip, tako, da so se pomerile vsaka z vsako. Sodelujoče ekipe so bile: PRO Baschet z Bukarešte in MP Sport s Temisoara (obe Romunija), KK Zrenjaninac z Zrenjanina (Srbija), ter KŠ Miklavž in naša Calcit Basketball (obe Slovenija).

Naši fantje so se najprej v petek, 06.01.2017, ob 16:15 pomerili s košarkarji košarkarske akademije PRO Baschet z Bukarešte keter so brez težav premagali z izidom 12 : 32.

Po tej tekmi so fantje s trenerjem počakali na zaključek še nekaterih tekem drugih starostnih kategorij in na svečano otvoritev turnirja. Po otvoritvi so si ogledali tudi tekmi starejših kolegov ter se nato odpravili v hotel na večerjo ter zaslužen počitek.

Naslednji dan v soboto , 07.01.2016, jih je ob 15:30 čakala naslednja romunska ekipa MP Sport s Temisoara katero so prav tako brez težav premagali z izidom 16:39.

Zadnji dan turnirja, v nedeljo, 08.01.2017, pa sta jih čakali še dve dopoldanski tekmi. Najprej so se ob 9:15 pomerili s srbskim Zrenjanincem in ga kar nekako nepričakovano lahko premagali z izidom 20:36. Sledila je še zadnja tekma ob 11:45 z rojaki z Miklavža, ki se je izkazala za najbolj izenačeno, saj je bil končni rezultat 30:35 za naše fante.

Po tej tekmi so si zaslužili pokal za 1. mesto na turnirju ter zlate medalje.

Za ekipo U13 so, pod vodstvom trenerja REMIC Petra, na turnirju nastopali: Mark GAJŠEK, Anže ŠEMROV, Maj MIRNIK, Tim THUMA, Jan ZEMLJIČ (proglašen za najboljšega igralca turnirja v kategoriji U13), Žiga NEMANIČ, Erazem VELUŠČEK, Marten SITAR, Nik SELKO, Žiga MIHELČIČ, Jan POGAČAR in Žan MLINAR.

 

Ekipa U15.

V tej starostni kategoriji so, po odpovedih udeležbe v zadnjem trenutku, sodeloval le tri ekipe, ki so se večkrat pomerile med seboj.

Prva tekma, ki ni štela za končno razvrstitev na turnirju, je našo ekipo čakala v petek, 06.01.2017, ob 19:00 proti ekipi Hodmezovasarhely z istoimenskega kraja blizu Szegeda na Madžarskem (blizu Srbske meje), ki je v tej kategoriji madžarski državni prvak. Ob dejstvu, da tekma ni štela za razvrstitev na turnirju, so v naši ekipi vsi igralci dobili zajetno minutažo, kar se je odrazilo ob končnem rezultati, saj so Madžari slavili z visokih 46:25.

Naslednji dan, v soboto, 07.01.2017, pa je po kosilu, ob 14:15, sledila ponovna tekma s prej omenjenimi madžarskimi prvaki, kjer je naša ekipa pokazala čvrstejšo igro in še 2 minuti pred koncem vodila za dve točki, vendar so jih zelo grobi nasprotniki nato ujeli in prehiteli za končni rezultat 28 : 34.

Pred večerjo, ob 19:15, pa je sledila tekma z rojaki z Miklavža. Fantje so si izredno želeli zmage, katero so sicer dosegli, vendar z najtesnejšim izidom 37 : 36.

Zadnji dan pa še enkrat tekmi z istima nasprotnikoma. V prvi, ob 8:45,  že tretja tekma na turnirju s Hodmezovasarhelyem. Nasprotniki kar niso mogli verjeti, da je naša ekipa tako čvrsta in so z zelo grobo igro, katero so na tem turnirju dopuščali sodniki, poškodovali kar tri naše igralce (eden je moral celo v bolnišnico v Novi Sad). Navkljub temu so naši »Mamuti« izvlekli dostojen poraz z rezultatom 27 : 34.

Ob 11:45 pa še zadnja tekma z rojaki z Miklavža. Na tej tekmi so dobili priložnost predvsem nepoškodovani igralci, ter tisti, ki po navadi igrajo manj. Tekma se je končala z rezultatom 49 : 23 za Miklavž.

Prav vsi igralci omenjene ekipe so pridobili prepotrebne izkušnje igranja težjih tekem, tako, da je končno 3. mesto uspeh.

 

Za ekipo U15 so, pod vodstvom trenerja REMS Primoža, nastopali: Stin BRINOVEC, Vid THUMA, Gregor POGAČAR, Maj DROLC, Urh PROSEN, Miha STRMČNIK, Sven SKARJA, Nik GERIČ, Jaka SITAR, Jakob REMS, Miha BERLEC, Nejc DEBELAK in Alex BARKOVIČ.

 

Ekipa U17.

V tej starostni kategoriji je nastopilo 6 ekip, ki so bile razdeljene v dve skupi s po tremi ekipami. Naša ekipa je bila uvrščena v skupino »B« z ekipama OSE Lions z mesta Oroszlany blizu Budimpešte in Zrenjaninac s Srbije.

Prvi dan, v petek, 06.01.2017, je bila ob 20:15 na vrsti tekma z madžarsko ekipo BDSE z Budimpešte, ki je bila uvrščena v skupino »A«, zato tekma ni štela za razvrstitev na turnirju. Ob pomoči madžarske sodnice, ki po 1. četrtini svojim rojakom navkljub grobi igri ni dosodila nobene osebne napake, v tej četrtini pa 5 (naša ekipa je imela na koncu kar 23? osebnih napak), je nasprotna ekipa na koncu zmagala z rezultatom 49 : 38. Vendar to naših fantov ni zmedlo.

V soboto, 07.01.2017, ob 11:45 je sledila tekma proti ekipi OSE Lions katero so naši fantje z narekovanjem tempa igre premagali z rezultatom 50 :36.

Zvečer, ob 18:00, pa še tekma za 1. mesto v skupini z ekipo Zrenjaninac, za katero smo kasneje izvedeli, da je bila nekoliko starejša od naše ekipe. Navkljub borbeni igri je bil nasprotnik boljši z rezultatom 41 : 53.

V nedeljo, 08.01.2017, je ob 11:15 sledila tekma za tretje mesto z drugo uvrščenimi s skupine »A«, to je bila ekipa Miklavža. Ob zelo napeti tekmi, ko so naši fantje ves čas lovili nasprotnike, jim je ob fanatični borbenosti uspelo izsiliti podaljšek pri rezultatu 54 : 54. V napetih dodatnih petih minutah si nobena od ekip ni priigrala občutne prednosti, tako, da je o zmagovalcu odločalo zadnjih 10 sekund dodatnega časa, ko so naši fantje z domiselnim čitanjem agresivne obrambe dosegli koš v zadnji sekundi za rezultat 58 : 60.

 

Za ekipo U17, so pod vodstvom trenerja ŽNIDARŠIČ Sebastijana, osvojili 3. mesto naslednji igralci: David ERAK, Tadej SOVDAT, Tilen KAVČIČ, Žan PLANINC, Tilen HOMAR, Jure ČIMŽAR, Jakob PETEK, Lenart LORENCI, Lazar PAJIĆ in Nejc ŠČULIJA.

 

VETERANI.

Ekipo veteranov so sestavljali starši naših igralcev. Da so združili prijetno s koristnim, so se odločili za igranje na veteranskem delu turnirja.

V petek, 06.01.2017, ob 17:30 so se pomerili z zelo mlajšimi »veterani« Bečeja. Ob zgledni borbenosti jim ni uspelo skriti starostne razlike, tako, da je bil končni rezultat 58 : 36 za domačine.

V soboto, 07.01.2017, pa je sledila tekma z rojaki z Miklavža. Tekma je postregla z veliko borbenosti in lepih potez. Končni rezultat, ki ni bil v prioritetnem planu, je bil 38 : 33 za Štajerce. Navkljub temu pa so naši »Veterani-Mamuti« zasedli odlično 3. mesto.

 

Za ekipo so nastopali: Aleš BARKOVIČ, Aleš BRINOVEC, Zdravko GAJŠEK, Štefan PLAVČAK, Robert PROSEN, Gregor ŠEMROV, Darko ŠČULIJA in Tomaž ZEMLJIČ.

 

ČESTITKE VSEM ZA OSVOJENE POKALE in MEDALJE za prvo in tretja mesta!

Naj omenimo še, da so za logistiko odlično poskrbeli tudi nekateri preostali udeleženi starši naših fantov in sicer: Marjan BERLEC, Sašo NEMANIČ, Lojze POGAČAR, Iztok PLANINC, Mario SKARJA in Miha THUMA.

Zahvala pa tudi turistični agenciji ZVEZDICA ZASPANKA in prevozništvu WEBER za varno in udobno potovanje.

rezultati